LEVERERA DIN ULL TILL OSS

Är du fårbonde och har ull av god kvalitet så är du välkommen att kontakta oss. Vi köper in ull i större mängd och betalar beroende på kvalitet. Ju renare ull desto bättre pris. Lammull ger bättre betalt än tackull, höstklipp ofta bättre än vårklipp o s v. Vi hämtar ullen om det är tillräckliga kvantiteter (samordna gärna med grannar), annars är ni välkomna att själva leverera till Endre på mellersta Gotland! Vi har även ullstationer på fastlandet som tar emot ull för vår räkning och vi gör regelbundna turer för att hämta upp ull. Vårt listpris är 15 kr/kg. För viss ull kan vi betala lite mer. Är ullen skräpig med växtrester eller tovig görs avdrag på priset.

Kontakta Hans på tel 070-580 3524 eller maila oss på info@ullkontoret.se om du vill sälja din ull till oss.

TIPS FÖR ATT FÅ GOD ULLKVALITET PÅ GÅRDSNIVÅ

Kortfattat kan man säga att ullen inte ska vara tovig och inte innehålla växtrester. Både Fåravelsförbundet och Fårklipparförbundet har tagit fram information om hur man får bra ullkvalitet. Avel bidrar förstås också till ullens egenskaper. Här följer lite stöd och tips på hur man ska tänka rent praktiskt kring klippning och ullhantering.

Minimera halm och annat organiskt material i ullen

Viktigast är att minimera växtrester i ullen! Halmstrån och fröställningar försvinner inte i tvätten, det gör däremot damm och vanlig smuts som sitter i toppen på lockarna. (Skit kring rumpan försvinner också i processen om det inte hunnit bli torkade klumpar.) Kolla vad som kommit in i ullen och funderar på när och hur det hamnade där.

Håll platsen för klippning ren

För att undvika halm och annat organiskt material i ullen så låt inte fåren gå på ny halm/strö precis innan klippning, vänta istället med att strö till efter klippningen. Klipp inte när fåren är regnfuktiga.

Se till att klipplatsen är ren från både halm och annan smuts, så att bra ull inte blir nedskräpad i själva klippmomentet. Mata inte djuren på klippdagen så blir det mindre spillning att sopa undan. Det underlättar även för fåret om magen är tom när klipparen ska vända djuret hit och dit.

Bukull & färgmärkning sorteras bort och slängs

Be fårklipparna att ta bort bukullen när de klipper och samla den för sig. Bukullen är ofta både smutsig och tovig och har sämre kvalitet än den övriga ullen. Sortera bort ev klumpar som hänger i rumpullen. Sortera bort ull med färgmärkning. Försök istället färgmärka på huvudet nästa gång eller klipp innan färgmärkningen så hinner det mest av färgen blekas bort innan det är dax för nästa klippning.

Toviga partier sorteras bort och slängs

Toviga partier och toviga fällar sorteras bort och slängs! Om ullen har blivit tovig, fundera på om det har med klippintervallen att göra eller om det finns något annat som skulle göra att det kan bli bättre nästa gång.

Packa vit ull separat - fri från färgad ull

Klipp vit ull först och håll den separat, det får inte komma in mörka fibrer i den vita ullen. En tuss vit ull i den grå ullen är däremot ingen fara. Svart eller mörkbrun ull klipps också separat så den inte får vita tussar i sig.

Förvara ull torrt & luftigt

Vi tar helst emot ull i de stapelbara metallhäckar som vi tillhandahåller. Detta underlättar avsevärt hanteringen för oss och förhoppningsvis även för er. I annat fall packa ullen i storsäck för leverans. Mindre mängder kan levereras i papperssäckar.

Håll ullen torr och förvara luftigt så inte ullkvaliteten försämras under förvaringen på gården. Se till att ullen inte står på fuktigt underlag och att halm och hö inte blåser in bland den klippta ullen.