Den mellanstora skala vi jobbar i gör ett lokalt kretslopp möjligt på ett annat sätt än om det vore en riktigt storskalig anläggning.
Vårt förhållningssätt är sprunget ur det gamla bondesamhället där det var självklart att nyttja resurser på ett cirkulärt sätt. Upptäckten att så mycket ullfibrer aldrig ens hittade vägen in i förädlingskedjan inspirerade oss till att anta utmaningen att samla in ull och genomföra de första förädlingsstegen: att få ullen sorterad, tvättad och packad! Lokal förädling av lokal råvara är vad vi brinner för. Nyttja de resurser som finns runt oss och gör det bästa av dem. All ull kan användas till något - det gäller bara att ta reda på vad!
INSAMLING OCH ULLTVÄTT
Vilken bonde skulle låta en råvara gå till spillo om det fanns möjlighet att istället förädla den? Vårt ulltvätteri är uppbyggt kring ett lokalt kretslopp med navet i vår gårdsmiljö.
Ullen vi samlar in från fårbönderna lagras i metallhäckar i en lada på gården. Metallhäckarna möjliggör ett retursystem där vi byter ut de fulla häckarna mot nya tomma häckar som står redo på fårgården inför nästa klippning. Dessa metallhäckar underlättar hanteringen av ullen både på gårdsnivå och hos oss vid tvätteriet. Inga lyft av tunga ullsäckar, ingen hög av tömda påsar utan bara en metallkorg som kan återanvändas många, många gånger. fördelen för oss är minskade tunga lyft i lagerlokalen, översikt över ulltyper, yteffektiv lagerhållning och transport eftersom häckarna är stapelbara.
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Själva omhändertagandet av ullen ville vi naturligtvis också göra på ett hållbart sätt. För oss innebär det att vi oftast jobbar med äldre maskiner, håller ett lager av reservdelar och lagar, reparerar, uppdaterar och förbättrar så långt det går - snarare än att köpa nytt.
Vi ser till att våra ingående processprodukter även är godtagbara utgående restprodukter, i första hand viktigt när det gäller tvättmedel och spillvatten.
Energianvändningen är också i fokus genom att vi nyttjar både solfångare och solceller på gården samt driver värmesystemet med träflis från egen skog.
Vattnet till ulltvätteriet är ett så kallat icke-belastande vatten eftersom det är ytvatten som vi samlar i en bevattningsdamm under våren och sedan använder under årets ca 50 tvättdagar.
BIPRODUKT - GÖDNING I FORM AV ULLPELLETS
Det är ändå en del av ullen som kommer till oss som inte har rätt kvalitet för att tvättas och gå vidare till nästa förädlingssteg. Det är oftast ull som är tovig, kort, grov eller väldigt ojämn i kvalitet. Det kan också vara att det har hamnat för mycket halm eller andra växtrester i ullen. Kort sagt ull som det inte är någon idé att tvätta eftersom ingen skulle köpa den.
Det intressanta är att ull innehåller näring, främst i form av kväve, som frigörs när ullen bryts ner eller komposteras. Därför kan ull vara en utmärkt gödningsprodukt! Vi tog fram produkten Mallas Ullpellets som vi tillverkar hemma på gården i samma byggnad som vårt råvarulager. Otvättad ull i pelletsform är enkel att blanda i jorden när man planterar en buske, sår ett frö eller fyller sina trädgårdsurnor med blommor. Ullen blir en långsamverkande näringspellets som frigörs allt eftersom ullen bryts ner. Under tiden bidrar den till en god jordstruktur, håller kvar fukt vid regn och främjar biodiversiteten.
NÄSTA STEG - ATT SPINNA GARN!